Yeay dah beli oven baru..Merasmikan oven baru dengan bakar ayam. Tak pernah pernah bakar ayampakai oven..Selalu bakar ayam masa BBQ tepi air terjun je..Laki i cakap "alamak, lagi sedap dari Nando's punya ayam laaaaa" ..ahhahaha menggelegak aku senyum sampai ke telinga..
Tengok gambar..menyelerakan ke tak?
Saja nak share resepi
Bahan-bahan:
1. Chicken Wing - 10 ketul
2. Bawang putih x 5 ulas (ditumbuk)
3. Lada hitam satu sudu makan (ditumbuk)
4. Halia - 1 inch (ditumbuk)
5. 1 sudu madu
6. Kicap pekat (guna sos ABC pekat) x 1 sudu
7. Sos Tiram x 2 sudu
8. Serbuk Cili - secukup pedas
9. Kicap Kipas Udang Manis x 1
10. Olive Oil x 1 sudu
11. Butter x 1 sudu
Cara-cara:
1. Perap ayam dengan semua bahan bahan di atas semalaman. Esoknya bakar....wahahha
2. Susun ayam atas dulang oven yg telah dilapik dengan aluminium foil.
3. Baki perapan tu tabur je atas ayam tu dan simpan sikit bila nak balikkan ayam nanti supaya masak sekata.
4. Panaskan oven tu to the max. Mcm oven saya 250C selama 15 minit.
5. Bila dah siap, masukkan ayam yang telah disusun tadi dan bakar selama 25 minit pada 170 C
6. Then, balikkan ayam and sapu lebihan perapan tadi dan balik lagi skali selama 15 minit pada 170C.
Taraaaaa.....dah siap! Belilah sos Nando's tu dekat Nando's ade and dekat Jaya Grocer pon ade. kat Nandos' rm 14. Kat Jaya Grocer tak sure. Tapi memang ade hari tu...
fuhh!!! Menggiurkan resipi ni...
ReplyDeleteMcm best ni.. Leh try
ReplyDeleteKena spu minyak x pada aluminium tu?
ReplyDeleteXyh dah Ada butter Kan
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteKalau campur bahagian ayam yg lain, adakah guna suhu yg sama juga? Cnthnya kepak cmpur dgn dada ayam
ReplyDelete